Donjon

2002, Jan Goossen, Donjon, RABO bank Vlijmen gemeente Heusden, roestvrijstaal, hoogte 4 meter

Jan Goossen
2002, roestvrij staal
Rabobank in Vlijmen (Heusden)

Wie de Rabobank in Vlijmen (gemeente Heusden) bezoekt kan niet om het kunstwerk van Jan Goossen heen.

Buiten voor de entree reflecteert dit beeld in de zon en in de speciaal aangelegde vijver. Het robuuste beeld is bijna 4 meter hoog. Het oppervlak van het beeld is met een slijptol door Jan Goossen bewerkt. Hij heeft er zijn ‘handtekening’ op achtergelaten.

Als we om het glimmende kunstwerk heenlopen is het spannend en verrassend. Het beeld is gemaakt van verschillende hoekige vormen. De hoekige horizontale, verticale en schuine balken verraden dat hier iets bijzonders aan de hand is. Omdat iedere balk weer anders is word je als kijker weer op een ander been gezet.
Het kunstwerk voor de Rabobank in Vlijmen werd zomer 2002 geplaatst. Het blijkt achteraf gezien het laatste werk in de openbare ruimte van Jan Goossen te zijn geweest. Jan Goossen maakte beelden met een haast mathematische orde en met een goed gevoel voor verhoudingen en ritme. Eindeloos kon hij schuiven met kartonnen modellen of stukjes hout om op een goed moment te weten dat het klopt.
De kunstcommissie van de Rabobank is diverse malen op atelierbezoek geweest. De opdracht moest vandalismebestendig, onderhoudsvrij, van roestvrij staal en rekening houden met de gevelpartij van de Rabobank. Buyk Constructies uit Hardinxveld Giessendam heeft het beeld geconstrueerd, het werd uitgevoerd door echte ambachtslieden.
Jan Goossen heeft bij het ontwerp van het beeld de coöperatieve gedachte van de bank terug willen te laten komen.

This entry was posted in Text by Yvette. Bookmark the permalink.

About Yvette

Yvette Lardinois was getrouwd met Jan Goossen. Zij heeft onderzoek gedaan naar zijn werk en de website gemaakt. Yvette is beeldend kunstenaar en werkt bij het Zeeuws Museum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>