East Jesus County Revisited

1975 plaatsing in Eindhoven. (ontwerp 1971), Jan Goossen, East Jesus County Revisited, roestvrij staal . Ir. Ottenbad Eindhoven. Ontwerp 1970. Zuil 370x80, kruisstuk 200x200x100. Photo Yvette Lardinois

Jan Goossen
1975, roestvrij staal, ontwerp 1971
Ir. Otten (zwem)bad in Eindhoven

‘East Jesus County Revesited’ werd in 1970 ontworpen door beeldend kunstenaar Jan Goossen en uitgevoerd in 1974. Het beeld staat eerst een tijdje in Emmen en vervolgens op een expositie in het Amstelpark in Amsterdam (1975). In hetzelfde jaar wordt het beeld door de gemeente Eindhoven aangekocht en krijgt het een definitieve bestemming bij de ingang van het Ir. Otten(zwem)bad.

Het kunstwerk is gemaakt van roestvrij staal en het oppervlak is met de hand (met behulp van een slijpschijf) door de kunstenaar bewerkt. De strakke ‘huid’ krijgt hierdoor structuur en wordt levendig door de reflectie van het licht. Jan Goossen was ook een groot tekenaar. Dat zie je wel terug in het oppervlak.
Dit beeld lijkt heel massief maar is juist erg licht. Aan de bovenzijde hangen vier kortere rechthoekige segmenten omlaag. Deze roestvrij stalen blokken zijn hol en kunnen bewegen. Zuil 370 x 80 cm, kruisstuk 200 x 200 x 100 cm.
Dit kunstwerk heeft een directe relatie met een ander kunstwerk dat in Amsterdam staat. Deze ‘Piramide’ is ontworpen voor het Spui, Amsterdam-centrum (1976) en verplaatst in 1989 naar Gaasperplas Amsterdam, vlakbij de ingang van een metrostation.
Jan Goossen heeft deze beelden gemaakt in een periode waar hij net teruggekeerd is uit Californië. In de V.S. studeerde hij architectuur. De invloed van architectuur zal vanaf deze periode blijvend in zijn werk te zien zijn.

Lees meer op BKRkunst.nl >

This entry was posted in Text by Yvette. Bookmark the permalink.

About Yvette

Yvette Lardinois was getrouwd met Jan Goossen. Zij heeft onderzoek gedaan naar zijn werk en de website gemaakt. Yvette is beeldend kunstenaar en werkt bij het Zeeuws Museum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>